Joo. Kirjoitin vähän tästä samasta jo jonnekin aiemmin.

Tiitun kaikissa näyttelyarvosteluissa tuomarit ovat kiinnittäneet huomiota kehujen kera Tiitun liikkeeseen. Eilen Vaasassa se tuli Rainer Vuorisen arvostelussa hyvin selvästi esiin. Tietenkin kauneus on katsojan silmässä tässäkin asiassa. Kuitenkin jokainen tuomari on sen arvosteluissaan maininnut. Se on käyttäytymisen ohella se asia mistä itse olen onnellinen arvosteluja lukiessani, vaikka kaikkiaan ne arvostelut eivät nyt kauheasti sytytä. Nämä kaksi asiaa kertovat koirasta enemmän kuin turkin väri tai pigmentti.

Mistä johtuu, että koira liikkuu hyvin, sen liikkeet ovat terveet, erinomaiset tai ravi hyvin puhdasta? Mitä tuomarit sillä ylipäätään tarkoittavat?

Hyvin lyhyellä näyttelykokemuksellani uskallan sanoa, että koira liikkuu kehässä hyvin, kun se on rento, itsevarma ja vapautunut. Tämä pätee ainakin 100% Tiitun kohdalla. Sitten on tietenkin esittäminen. Itse sain tästä oivan opetuksen eilen Vaasassa. Rivien välistä olin lukevinani, että älä nyt hyvä mies pilaa sen koiran liikkumista kiskomalla sitä taluttimesta vaan anna sen ravata.

Perusasia kuitenkin kaiken edellä mainitun takana on, että koira ylipäätään missään liikkuu hyvin. Ei se voi kehässä kauniisti ravata, jos se ei tee sitä missään muuallakaan. Kauniisiin, terveisiin ja tehokkaisiin liikkeisiin vaikuttaa monet asiat, eikä vähäisimpänä perimä. Koira rakentuu kasvunsa myötä siksi, mikä siitä sitten tulee. Tiitu on saanut pentuna liikkua halujensa mukaan, jopa sillä riskillä, että jotain saattaisi sattua. No, varvas katkesi, ei muuta vakavampaa. Heti vuoden iän saavutettuaan ja välikuvien jälkeen on siltä sitten vaadittu monipuolista liikkumista tai pikemminkin sille on annettu siihen mahdollisuus.

Voisin kuvitella, että sillä työllä mitä olemme tehneet on vissi vaikutus sille, että Tiitu liikkuu hyvin. Se liikkuu hyvin pihassa ja puutarhassa, metsässä, kalliolla, hiekassa, vedessä, lumessa, jäällä, tiellä, suolla, kivikoissa, pelloilla, tasamaalla, ala- ja ylämäessä, vapaana ja kytkettynä, vetäen ja ei, viikottain, päivittäin, sattumanvaraisesti ja suunnitellusti, itsenäisesti ja ohjattuna, hiljaa ja täysillä, pitkään ja lyhyesti. Ei siis ole sattumaa, että se saattaa liikkua hyvin myös näyttelykehässä.