Mukava ja rentouttava pääsiäisen aika. Ilmat suosivat ulkoilemista tosin vain alkuun. Sateesta huolimatta vietimme päivittäin aikaamme ulkoillen ja retkeillen. Vaikka kevät tekeekin tuloaan vauhdilla, kantoivat jäät vielä pääsiäisenä kulkijaa. Vattajan rannat olivat autiot ja tyhjät. Koirien kanssa nautimme perjantaina auringosta, rauhasta ja kiireettömästä ajasta. Usein näinä kiireettöminä hetkinä kivellä istuskellen ja koirien touhuja seuraillen tulee miettineeksi kuinka monesta hetkestä karvakuonojen kanssa tuleekaan nauttineeksi. Jos toki niitä hankaliakin hetkiä matkan varrelle sattuu.

Erityisesti olen viime päivinä nauttinut seurattuani Tumppua ja sen tekemisiä. Pakostakin sen tekemisiä seuratessa tulee hyvälle tuulelle. Voidessaan olla rento vapautunut oma itsenstä on Tumppu kekseliäs ja huumorintajuinen (jos nyt koirasta voi niin sanoa). En osaa sanoa johtuuko sterilosoinnista vai ehkä vain ajan mukanaan tuomasta luottamuksesta, mutta yhä edelleen Tumppu muuttuu koko ajan. Retkillämme se keksii omaehtoisesti yhä enemmän omia juttujaan ja silminnähden nauttii keksimistään asioista. Kuvasta näkee miten Tumppu valtasi meren jäällä olleen kiven omakseen. Kiven päältä se vaani Tiitua ja osoitti kaikin elein, että "tää on mun kivi".  (Lisää kuvia galleriassa.)

Muutenkin yhdessä kulkemisen pelisäännöt retkillä on paremmin Tumpulla hallinnassa ja sitä kautta molemminpuolinen luottamus lisää vapautta touhuilla omia asioita. Jotenkin on tullut sellainen käsitys, että pystyessään toteuttaan itseään Tumppukin nauttii elämästään enemmän. Toisaalta hienoa, mutta toisaalta surullista ajatella, että koira hoksaa näitä asioita vasta ollessaan jo yli neljä vuotias. Tiitulle nämä kaikki ovat olleet itsestään selvyyksiä jo siitä lähtien, kun se meille tuli parin kuukauden ikäisenä.

Pääsiäisen ajan liikkumisemme näkyi tänään koirissa. Teimme koirajuoksutreenin ja vähän haluttomuutta oli ilmassa. Pääsiäisen vapaat maastolenkit ehkä näkyivät ja normaali intoa vetämiseen ei löytynytkään. Toisaalta hyvä näin. Huomenna alkaa arki ja lepoa tulee koirille automaattisesti enemmän. Toivottavasti vapaa-ajan luontoretket ovat koirillekin yhtä voimauttavia kokemuksia kuin minulle. Eväiden syönti keväisessä auringossa kylpevän luonnon keskellä havaintoja tehden on parasta stressilomaa. Kurjet ovat saapuneet ja iso parvi pulmusia näkyi muuttomatkalla...