Miehet lienee ikuisesti osaltaan lapsia. On kivaa ostaa uusia leluja, joilla leikkii. Niin ja mikä parasta perustella itselleen ja muilleen, että kyse on perin tarpeellisista vempaimista. Tuo kaikki pohjustukseksi sille, että hankin myLogger gps-tallentimen. Investointi ei nyt kamalan kallis ollut,  joten valtavia puolustuspuheita tuskin tarvitaan.

Joskus taannoin kirjoittelinkin koirien liikkumisesta. Silloin tallensin liikkumista Garminin gps-laitteella, joka on normi matapuhelinta pari-kolme kertaa isompi. Se ei ole kovin helppo kiinnittää koiraan. Enemmän se onkin paikallistamista tai etsimistä - kuten goekätköt - varten. Ja siinä se onkin toiminut vallan mainiosti. Logger on vain tallennin eli se tallentaa kulkemasi reitin, joka sitten puretaan piuhan kautta koneelle. En toki ihan koirien liikkumista varten tätä hankkinut vaan laite tullee palvelemaan suunnistuksessa. Sillä voi jälkeenpäin selvittää missä sitä tulikaan harhailtua ja kuinka kauan. Alla kuvassa laite.

Tarvittavien ohjelmistojen kanssa joutui hieman painiskelemaan, mutta nyt kaikki tuntuu toimivan moitteetta. Tallensin Tiitun lenkin, kun kävimme ulkoilemassa koirien kanssa töiden jälkeen. Tästä linkistä pääset tutkimaan miltä laitteesta siirretty tieto näyttää. Suunnistajia varten löytyy vielä sellainen ohjelmisto, jolla voit siirtää reitin sähköiseen karttapohjaan.

Pohditaanpa hieman sitten mitä Tiitun liikkumisesta jäi käteen. Ensinnäkin se, että tallennin toimi moitteettomasti. Pientä toivomisen varaa on sateliittien tarkkuudessa, sillä karttapohjaan tallentunut Tiitun reitti ei ihan pidä yhtä totuuden kanssa. Heitot ovat kuitenkin pieniä, eikä niillä ole merkitystä. Tallennetuista tiedoista kävi ilmi, että Tiitu kulkeman matkan pituus oli 8784 metriä, keskinopeus 6,3 km/h ja maksiminopeus 29,3 km/h. Olennaisempaa kuin nuo luvut on havaita liikkumisen luonne. Se tulee mainiosti ilmi graafisesta esityksestä, jonka saa ohjelman kautta.

Yllä oleva kuva kertoo Tiitun nopeuden muutoksen lenkin aikana. Tiitu oli kytkettynä alussa reilut 15 min, jonka jälkeen koirat juoksivat hetken vapaana pellolla. Tuo aika näkyy käydän suurempana siksak-kuviona. Laitoin uudelleen koirat kiinni hetkeksi ja päästin taas pellolla ne vapaaksi. Lopun reilut 20 min ne olivat jälleen kytkettynä. Liikkumisen luonne on täysin erilainen koirien juostessa vapaana. Ne pysähtelevät leikkimään, nuuskuttelemaan ja myös odottamaan minua ja taas spurttaavat 20-30km tuntivauhtiin. Tallennin ja siihen liittyvät ohjelmat antavat helpon mahdollisuuden perehtyä koirien liikkumiseen. Tätä pitää tutkia jatkossakin.

Ihan mielenkiinnon ja vertailun vuoksi kannattaa tutustua tähänkin.