Jatkoa eiliseen juttuun.

Innostuin pohtimaan miten ohjaaminen vaikuttaa koiran tekemiseen. No tiedänhän minä jo entuudestaan, että sillä on merkitystä, mutta kuinka paljon. Kun eilisen lenkin käyrä piirtyi jatkuvana siksak-kuviona, tapahtui se Tiitun omaehtoisen liikkumisen kautta. Se siis pysähteli ja kiihdytteli Tumpun kanssa ilman minun vaikuttamistani asiaan. Eilisestä kuvasta voi päätellä Tiitun olleen lähes jatkuvassa liikkeessä. Sen pysähdykset olivat hyvin lyhyitä. Kuitenkaan se ei käyttänyt juoksuvoimastaan tai - nopeudestaan kuin osan, sillä eilinen 29,3km/h ei ole sen maksiminopeus. Liikkuessaan vapaasti se ei siis mitä ilmeisimmin vedä 100% täysiä. No, tänään sitten testailemaan tuota päätelmääni.

Yllä osa tämän päivän lenkistämme. Kuva ei ole kovin hyvä laatuinen, mutta en löytänyt yhtäkkiä parempaa tapaa napata tuota käppyrää tarkasteltavaksi. Siitä kuitenkin käy ilmi olennainen eli kaksi korkealle nousevaa piikkiä ja sitä edeltävät 'tyhjät' välit. Käyrässä alku on taas hihnakävelyä, sitten olen päästänyt koirat vapaaksi. Ennen ensimmäistä korkeaa piikkiä käskytin koirat maahan lumiselle pellolle. Otin pari keppiä käteeni ja hölkkäilin lähes 100 metriä, jonka jälkeen vapautin koirat. Samalla lähdin itse juoksemaan, minkä jaloistani pääsin ja heitin kädessäni olleet kepit eteenpäin. Tiitu kehitti lumisella pellolla maksiminopeudeksi 36,6 km/h. Makuulta lähdettyä Tiitun nopeus oli maksimissaan yhdeksän sekunnin kuluttua lähdöstä. Noin kolmen minuutin palauttelun jälkeen otettiin toinen samanlainen veto. Nyt maksiminopeudeksi kirjautui 36,5 km/h kuuden sekunnin kuluttua lähdöstä. Koskapa emme ole vastaavia vetoja tehneet jätettiin homma tällä kertaa tähän. Sain tallennettua riittävästi tietoa.

Lopputulema oli odotettu. Ohjaamalla/käskyttämällä/motivoimalla voi merkittävästi vaikuttaa mitä ja miten koira tekee. Eilinen käyrä näytti, että kytkettynä liikkuvan ja vapaana juoksevan koiran liikkumisessa on merkittävä ero. Kun viereen tuodaan käyrä 'ohjatun' koiran liikkumisesta, paljastuu uusi vielä mielenkiintoisempi näkökulma. Jo tämä tänään tehty yksi lyhyt harjoitus osoitti, että pelkkä vapaana juokseminen ei riitä tuottamaan sellaista liikuntaa, jossa koira joutuisi suorituskykynsä äärirajoille. Silloin ei myöskään päästä kaikille liikunnan tehoaluille, eikä tietenkään kehitystä näillä alueilla tapahdu. Tästä täytyy kerätä vielä lisää kokemuksia. Jo nyt myLogger on ollut hintansa väärti. Katsotaan mitä kaikkea muuta mukavaa sen avulla selviää.