Noh, aloitetaan sillä, että tämänkin episodin olisi voinut välttää toimimalla itse toisin. Eläinten auttaminen päivystystapauksissa ei voi kuitenkaan perustua kyseiselle olettamukselle, sillä on tilanteita, jolloin todella tarvitaan apua ja kiireesti. Ymmärtääkseni meillä pieneläintenomistajina on siihen oikeus ja laki yhteiskuntaakin siihen velvoittaa.

Tumppu nakersi joululahjaksi saamaansa jättiluun jämää eilen illalla. Se teki sitä siis ihan valvonnan alla. Kuitenkin innoissaan sai jäykän solmun sen verran avattua, että se luiskahti todella ilkeästi alaleaun ympärille. Tumpulla on aiemminkin käynyt näin. Arvellaan sen johtuvan siitä, että Tumpulla puuttuu vähän hampaita ja se mielellään jäytää luuta takimmaisilla hampaillaan kuin tyhjällä ikenellä. Siis, näin  nyt sitten kävi. Yritettiin ensin kotikonstein sahata luuta poikki, mutta se teki niin kipeää, ettei mitään mahdollisuutta. Tumppu alkoi osoittaa paniikin oireita, joten eikun lääkäriä tavoittamaan.

Paikallislehtemme Kokkola-lehti julkaisee kuntalaisille viikkomuistiota.

Soitto numeroon alkaa tiedotteella, että tämä maksaa sitten 3,01€/min + paikallisverkkomaksu. Puhelimeen vastaa miesääni, jolle esitän asiani. Saan vastauksen, että alue jossa asumme ei kuulu heidän päivystysrinkiin. Kysymättä mitään koiran voinnista tai muustakaan hän tylysti kehoittaa etsimään alueemme päivystysnumeron. Kiitos ja kuulemiin. Eikun etsimään. Samaan aikaa Tumppu reppana valittaa ja kiertelee pitkin taloa. Yritämme luuta vielä irroittaa, mutta Tumppu ei ei enää anna koskea siihen ja vaikuttaa tosi kipeältä.

Samasta asiasta tiedottaa Kokkolan kaupungin nettisivut tällä tapaa. Soitto pariin numeroon avaa nauhoitetun tiedotteen, jossa pyydetään soittamaan tuohon uuteen 0600 päivystysnumeroon. Soitan siihen uudelleen ja selitän, että mistään ei löydy muuta numeroa. Mies alkaa käsittämättömän jaarituksen, joka kestää reilusti yli kymmenen minuuttia. Uudet liitoskunnat kuten Kälviä ei kuulu tähän uuteen 0600 päivystysrinkiin, mutta mistään ei löydy tietoa mihin tulisi ottaa yhteyttä. Kiivastun jo itse hieman. Mies totetaa puhelun loppupuolella käsittämättömän toteamuksen tähän tapaan. "Teidän on kyllä turha lähteä tänne asti ajamaan. Teillä menee puolitoista tuntia ja hän voi joutua lähtemään sillä aikaa hoitamaan muita potilaita. Kyllä teillä on siellä oma lääkäri päivystämässä.". Hohhoijaa.... siis tämäkö on päivystävä lääkäri, johon kehoitetaan ottamaa yhteyttä onnettomuus tai hätä tapauksissa. Mitään takeita siis ei ole, että jos kuoleman kanssa kamppailevan koiran kanssa lähtisin ajamaan lääkäriin, niin paikalle päästyäni siellä olisi lääkäri enää vastassa. Voisi olla lähtenyt huitelemaan toisen potilaan luo. Uskomatonta!

Edelleenkään lääkäriä ei kiinnosta kuinka koira voi ja mikä tilanne meillä täällä on. Lopulta hän löytää puhelinnumeron Kälviällä asuvalle eläinlääkärille, mutta ei tiedä vastaako hän puhelimeen... Kiitos ja kuulemiin!

Sillä aikaa, kun jaarittelen maksulliseen päivystysnumeroon saamatta minkäälaista apua, Anne soitteli summassa kaikki tuntemamme lääkärit läpi. Kokkolan Pieneläinklinkan numerosta soitetaankin sitten Annelle takaisin. Eläinlääkäri Sakone lupasi tulla sunnuntai-iltana klo 21.30 omalle klinikalleen hoitamaan Tumppua. Lähden raivosta kiehuen ajelemaan kohti Kokkolaa. Homma hoituu. Tumppu rauhoitetaan ja luu sahataan kahtia. Näkyviä vaurioita ei ole, joten kipulääkettä ja kotiin jatkaan unia.

Tämä ei todellakaan jää tähän. Aion selvittää ja penkoa pohjia myöten, kuinka tapahtumien kulku on mahdollista. Samalla siunaan, ettei vakavampaa akuuttia hätää ollut. Opiksi otettavaa on paljon. Kehoitankin kaikkia pieneläinten omistajia tarkistamaan säännöllisin väliajoin ennakkoon, mistä lemmikille apu löytyy, jos todellinen hätä tulee. Suurella todennäköisyydellä Kokkolassa kaikki kuntalaiset ei apua ainakaan päivystävän eläinlääkärin kautta saa. Onneksi löytyy yksityisiä lääkäreitä kuten Sakone, jolla lääkärin etiikka tuntuu olevan kohdallaan. Jutellessani hänelle asioiden kulusta totesi hän, että potilasta on autettava - ei sillä ole väliä mistä hän tulee tai missä asuu, ja että siksipä heillä kännykkä yritetään pitää aina auki. Kiitos ja kumarrus!