Pentti Tapio soitteli Tiitun verikokeiden tuloksia. Tällä kertaa veret analysoi Laboklin Saksassa. Luulisin, että bromidin arvoja ei Suomessa saakaan. Fenobarbitaali-arvo oli 30 µg/ml, mikä on raja-arvojen ylärajassa. Saksalaisen laboratorion ohjeellinen vaihteluväi on 20-30. Suomessa on annettu väliksi 15-45. Labratuloksen mukaan fenobarbitaalin pitoisuus on korkeimmillaan 4-6 tuntia lääkkeen antamisen jälkeen. Tiitulta verikoe otettiin nyt  illalla kuuden aikoihin, joten lääkkeen antamisesta oli jo 11 tuntia. Todellisuudessa fenobarbitaalin pitoisuus on siis huipussaan vieläkin korkeampi. Tiitullahan barbivetin (60mg) annostus on 2,5 tabl aamuin illoin.

Bromidin pitoisuus oli 310 µl/mg. Laboratorion ohjearvo on 1000-2500, mikäli kaliumbromidia annetaan yhdistelmälääkityksenä barbivetin kanssa. Tiitulla arvo on siis kovinkin matala. Lääkkeen annostus on 3ml aamuin illoin (nestelmäinen, vahvuus 250mg/ml).

Pohdimme lääkärimme kanssa miten tästä olisi syytä jatkaa. Vaihtoehtona olisi nostaa kaliumbromidin annostusta. Se pitäisikin tehdä, mikäli haluttaisiin nostaa pitoisuus suositusarvoihin. Lääkärin mielipide oli kuitenkin arvioida ensisijaisesti koiran vastetta lääkkeeseen mielummin kuin tuijottaa orjallisesti suositusarvoja. Lohdullista on tietenkin se, että varaa kaliumbromidin annostuksen nostamiseen on vaikka kuinka, mikäli tarvetta tulee. Kuulostellaan vielä Aistin mielipidettä asiaan ja tehdään sitte päätöksiä.

Juttelimme pidempääkin epilepsialääkityksestä. Jos yhdistelmälääkityksellä (barbivet+kaliumbromidi) saadaan kohtaukset loppumaan, on mahdollista vähentää Barbivetin annostusta. Tässä mielessä tietenkin voisi ajatella, että nostamalla kaliumbromidin määrää olisi mahdollista vähentää Barbivetin määrää. Tämä on harkinnan arvoinen ajatus, sitä taustaa vasten, että yleisesti Barbivetin haittavaikutuksia pidetään pahempina erityisesti maksan kuormittamisen osalta.

Kaksi kuukautta alkaa olla kulunut viimeisestä kohtauksesta. Tiitu on voinut hyvin. Ainut mihin lääkkeet on selvästikin vaikuttaneet on painon nousu. Toki Tiitun liikkuminenkin on ollut epäsäännöllisempää ja vähäisempää. Joka tapauksessa ollessaan huippukunnossa Porin SM-canicrossin aikaan syksyllä 2009 Tiitu painoi 30,5kg, nyt vaaka huitelee yli 35 kilon. Epilepsialääkkeiden yhtenä merkittävimpänä sivuvaikutuksena mainitaan ruokahalun kasvu ja painon nouseminen.

Tässä mielenkiintoinen tutkimus idiopaattisen epilepsian hoidosta.