Aluksi
(Huom! Lue ensin ajatuksia lihashuollosta!)

Eläimille on olemassa omat ammattilasensa lihashuoltoasioissa, koulutetut koirahierojat jne. Mikäli omistaja on epävarma kannattaa ottaa asiantuntijoihin yhteyttä. Jokainen koiranomistaja voi kuitenkin kotikonstein päästä ihan hyviin tuloksiin. Mentäessä koiran ehdoilla ja pidettäessä maalaisjärki mukana ei koiraa hieromalla tai venyttelemällä saa vahinkoa aikaiseksi.

Koiran  (huom! myös kissan) lihasten käsittely on sille aluksi uusi ja outo asia. Jotta toivottuun tulokseen voidaan päästä, on koiran oltava rentoutunut, sillä pelokas tai epäluuloinen koira yleensä jännittää lihaksistonsa eikä esim. hieronnalla ole tällöin toivottua vaikutusta. Rentouttavaan ja mukavaan hierontatilanteeseen päästään vain harjoittelemalla ja totuttelemalla koira siihen. Tässäkin on paljon yksilökohtaisia eroja. Myös erilaiset hierontatavat jopa -paikat voivat vaikuttaa siihen, miten koira antaa itseään käsitellä. Kaikki korostuu entisestään, jos yritetään hieromalla hoitaa kipeytynyttä potilasta.

Alkuksi on pakko vielä korostaa, että lihaskuntoon vaikuttaa todella paljon muut seikat kuin hieronta. Oikealla liikunnan ja levon määrällä, ravinnolla, venyttelyllä jne voidaan päästä tilanteeseen, jossa hierontaa ei edes välttämättä tarvita. Toisaalta ongelmien ilmaantuessa hieronta voi pelastaa tilanteen pahenemisen ja eläinlääkärissä käynnin.

Koirahieronta

  - Koiran lihashuoltoa, jolla pyritään maximoimaan koiran fyysinen ja psyykkinen kapasiteetti.
  - Vilkastuttaa elimistön aineenvaihduntaa, jolloin kuona-aineet (mm.maitohapot) poistuvat nopeammin.
  - Hieronnalla voidaan rentouttaa ja aktivoida hermostoa.
  - Hieronta voidaan soveltaa erilajien koirille.
  - Hieronta voidaan mukauttaa harjoittelun eri vaiheisiin:
       o Kilpailuun valmistava hoito
       o kilpailusta / harjoituksesta palauttava hoito
       o Ennalta ehkäisevä hoito
       o Vammojen jälkihoito
       o Lihaskuntoa ylläpitävä perushoito (esim. leikkaupotilaat)
 - Hierontaa kuuluu myös huolellinen tutkimus:
       o Lihaskireydet
       o Lämpöerot
       o Puolierot
       o Jalkojen tutkimus (mm.jännejärjestelmä)
       o Tarvittaessa myös taivutukset ja liikkeet

Valmistava hieronta on kevyt, jossa paljon rytmin muutoksia ja eri tekniikoita. Hieronta-aika max 30 min. jossa lihas "herätellään".

Muokkaava hieronta on kestollisesti pitempi, jossa syvät otteet, hitaammat liikkeet ja eri tekniikoita. Hieronnan jälkeen olisi hyvä antaa koiralle kevyttä liikettä esim. lyhyt rauhallinen kävely

Palauttavaa hieronta on kevyt ja pinnallinen. Ravistelut, taputtelut ja pienet venyttelyt ovat tyypillisiä tässä hieronnassa.

Rasituksen jälkeen hieronnan voi aloittaa noin kahden tunnin kuluttua, optimaali aika on kuitenkin seuraava päivä.

Muista aina lämmittää lihas ennen hierontaa!!!!!!

- Koirahierontaan tarvitan mahdollisimman rauhallinen paikka, jossa ympäristössä olevat häiriötekijät (melu, ylimääräiset ihmiset ym.) eivät vaikuta hoitoon ja sen lopputulokseen.


Hierontatekniikoista

Hieroja voi käyttää monenlaisia tekniikoita ja otteita. Myös käytettävä voima vaihtelee sekä koiran koosta, että hieronnan tavoitteesta riippuen. Yleisimmin käytetään kämmenpohjaa tai peukaloa, jolla koiran lihasta käsitellään. Hieronta voidaan suorittaa käymällä läpi koko koiran lihaksisto tai keskittymällä vain tiettyihin lihaksiin. Hierottaessa koko koira voidaan se tehdä esim. aloittamalla takapäästä edeten päätä kohden, ensin vasen ja sitten oikea puoli. Jos koiralla on vamma, on hyvä aloittaa hieronta muualta ja lähestyä vähitellen oireilevaa kohtaa.

Hieronta suoritetaan myötäkarvaan, sillä vastakarvaan hierominen aiheuttaa karvatupen ärtymistä ja ihon aristamista --> pääsääntöisesti karvan kulkusuunta antaa hierontasuunnan. Varmuuden vuoksi kerrottakoon vielä, ettei koirilla tarvitse käyttää hierontaöljyjä.

Milloin koiraa hierotaan?

 - Koirahierontaa tulisi käyttää mahdollisimman paljon ennalta ehkäisevänä hoitona, koska silloin saadaan terveet kudokset kestämään mahdollisimman paljon rasitusta.

 - Koirahierontaa käytetään paljon vammojen jälkihoitoon. Tarkoituksena saada vamma mahdollisimman nopeasti terveeksi ja parantamalla arpikudoksen elastisuutta.

 - Syitä, jolloin voidaan käyttää hierontaa:
       o Lihas-/kalvokireys
       o Revähdysvamma (ei akuuttikohdalle --> ympäristö)
       o Jännevamma
       o Henkinen väsymys
       o Kilpailuun valmistava
       o Kilpailusta palauttava

 - Hieronta ei oli mikää "poppakonsti" saada ongelmat heti pois, vaan hoito pitää suunnitella järjestelmällisesti ja johdonmukaisesti omistajan kanssa.

Mitä haittaa hieronnasta voi olla?

- Koirahieronnasta löytyy myös "vaaratekijöitä" eli milloin EI VOI HIEROA:
    o Tulehdustilat
        - Tunnistaa lämpöeroista, aristamisesta ja lämpenee kesken hieronnan --> jäähdytä!
    o Akuutit vammakohdat
          o akuuttitila kestää n. 3 vrk --> tutkimus!
            - välitön hoito kylmää 2 h välein, kylmä aika n. 20 min.
    o Kuume (normaali lämpö n.38°)
           - kevyet venytykset mahdollisia
    o Erilaiset tartuntataudit
           - esim. influenssa
    o Pitkät hoidot ennen kilpailusuoritusta, harjoitusta
    o Ruokinta virheestä johtuva lihassairaus

- Hieronta lisää fysiologisia asioita paljon ja esim. alkava kuume saattaa puhjeta päälle hoidon jälkeen. Jos epäilee koiralla alkavaa sairautta, niin silloin on parempi jättää koira hieromatta. Kuumeen ensioireita on kankeus ja apaattisuus, nämä myöskin kuvastavat koiran lihaskireyksiä ja henkistä väsymystä. Kuumeessa yleensä esiintyy myös huonoa ruokahalua, joka jo yksistään on monen sairauden ensioire.


Ravistelu

- Käy kaikille alueille
- Erittäin raskas tekniikka hierojalle
- Ei kuormita lihasta
- Verenkierto ja aineenvaihdunta nousee
- Voidaan tehdä heti suorituksen jälkeen
- Saadaan tilaa ihon ja lihaskalvon väliin

Mobilisaatio

- Mobilisointi eli liikehoito on nivelten liikuttamista eri asentoihin, jolloin parannetaan nivelten liikkuvuutta ja toimintakykyä. Erityisesti saadaan jalkojen lihaksisto rentoutumaan.
- Koiran pitää ehdottomasti olla rento eli se ei tee itse liikettä
- Elastisuus paranee
- Parantaa nivel liikkuvuutta
- Rentouttaa
- Verenkierto paranee
- "Voitelee" niveltä
- Lihasten ja nivelsiteiden venyvyys paranee
- Arpikudoksen muodostumiseen elastisuutta
- Nivelkapselin aineenvaihdunta paranee
- Lämpö nousee
- Säilytetään saavutetut liikeradat
- Vapauttaa nivelen sisäistä toimintaa
- Koordinaatio kyvyn parantaminen

Venyttely

- Venyttely lisää lihasten joustavuutta ja yllä pitää suorituskykyä
- Venyttelyhoito voidaan tehdä kilpailun/valmennuksen valmistavana tai palauttavana
- Venyttely tehostaa hieronnan vaikutuksia
- Venyttely on loistava vaihtoehto hoitohieronnalle
- Yhden venytyksen kesto vaihtelee n. 5-180 sek.
- Lyhytkestoinen venytys (5-10sek) rentouttaa ja herättää lihasta sekä palauttaa sen normaaliin pituuteen. Sopii ennen ja jälkeen suorituksen
- Keskipitkä venytys (10-30sek) lisää liikkuvuutta ja pidentää lihaksia
- Pitkäkestoinen venytys (30-180sek)lisää nivelten liikkuvuutta ja pidentävät lihaksia erittäin tehokkaasti. Saa tehdä aikaisintaan n.kahden tunnin kuluttua harjoitteesta
- Venytystoistoja on syytä tehdä 3-5 suuntaansa
- Venyttely vaikuttaa lihasten syviin osiin, kun hieronnalla päästään pintakudoksiin
- Vältä pennuille (noin 1v ikään eli kunnes koiran luuston kasvu on loppunut) loppu asti vietyjä venytyksiä

 

Näin pääset alkuun -  (kotikonstit)

Aloita koiran koskettelu ja sively silloin, kun koira on mukavasti rauhoittunut, vaikkapa illalla telkkaria katsellessa. Tärkeintä on, että koira rahoittuu ja antaa sinun rauhassa kosketella itseään joka paikkaan. Aluksi tuokiot voivat olla hyvin lyhyitä vain muutaman minuutin. Yhteiset hetket tulisi olla sekä sinulle, että koiralle miellyttäviä.

Vähitellen voit alkaa etsimään rauhallisia pitkiä hierontaotteita aloittamalla esim. takajalan reisilihaksista edeten aina varpaisiin saakka (kts. kuvat alla). Käsittele samalla tavalla kaikki lihakset. Mikäli koira ei jaksa aluksi olla paikallaan pitkää aikaa, voi hieroa sen pienissä osissa; tänään selkä, huomenna etupää ja seuraavana päivänä takapää. Hierontapaikka voi myös olla sängyssä, huoneen lattialla tai missä tahansa rauhallisessa paikassa.

205047.jpg

205051.jpg

205052.jpg

Näin opetellaan rentona olemista.Ylinnä reiden sisäpinnan käsittelyä, keskellä reiden ulkopinnan
ja alinna varpaiden hierontaotteita.

Sitten muutama mallikuva perusvenytyksistä. Huomaa, että Tiitun ollessa vielä pentu ei venytyksiä ole viety loppuun asti. Kuvista näkee myös kuinka rauhallisesti ja jo tottuneesti Tiitu suhtautuu käsittelyyn. Venyttelyt voi toki tehdä myös koiran seisoessa, jos koira on siihen tottunut ja se siten onnistuu.

205053.jpg

205054.jpg

Ylempi kuva takajalan taakse venytys ja alla eteen. Huomaa tukea toisella kädellä polvinivelestä.

 

205055.jpg

205056.jpg

Ylempi kuva etujalan eteen venytys (tassu ei saa nousta olkanivelen yli) ja alla taakse. Huomaa Tiitun rentous, joka on edellytys onnistuneelle venytykselle. Koira ei saa laittaa vastaan.

Laitamme tänne lisää mallikuvia sekä hierontaotteista, että venytyksistä jahka saamme aikaiseksi. Jos jotain kysyttävää jäi tai tulee kysykää ihmessä sähköposti: [email protected].