Kävimme sunnuntaina Tumpun kanssa maastossa. Kävelimme siis kartan kanssa ihan umpimetsissä. Toki välillä hienossa pieniä mäkiä ja harjuja sisältävässä kangasmetsässä risteili polkujakin.Olen aina tuntenut suurta nautintoa kulkea juuri näin yhdessä koiran tai koirien kanssa. Vaellella uusiin ennen kulkemattomiin metsiin ja paikkoihin. Siinä luonnon ympäröimänä koen suhteen koiraan hyvin vahvana ja hyvin erilaisena kuin vaikkapa kaupungilla kävellessä.

Meillä on ollut pienehköjä ongelmia kulkea näin molempien koirien kanssa. Sen sijaan Tiitu on yksin mitä mainioin kumppani. Viikonloppuna koin mielihyvää huomatessani Tumpun vähitellen hoksaavan vaeltamisen ja metsässä kulkemisen idean. Vaikka se saikin heti vapaaksi päästyään persemaassa-hepulit, sitä kesti hyvin lyhyen aikaa. Lähtiessäni liikkeelle Tumppu kulki pitkiä matkoja ihan vieressäni ja tarkkaili tiiviisti minua. Ihan kuin se oli yhtäkkiä älynnyt, ettei tässä kannata piiputtaa itseään heti matkan alkuvaiheessa.

Edesmenneitten koiriemme kanssa liikuimme todella paljon luonnossa. Lukemattomat olivat ne metsät ja luontopolut, joki- ja merenjäät saarineen, nuotiopaikat ja laavut, mitkä yhdessä aikoinaan koettiin parhaimmillaan kolme koiraa yhtäaikaa mukana. Tiitu on jo valmis kumppani luontoretkille. Tumppu on hyvällä alulla, mutta yhdessä niistä ei vielä ole matkaa tekemään. Niiden huomio kiinnittyy vielä liikaa toisiinsa ja leikkiminen vie voiton. Ne väsyttävät itsensä hyvin nopeasti. Valjaissa kulkeminen sujuu jo mallikkaasti, mutta vapaana kulkeminen yhdessä ei vielä oikein suju.

Kun kulkee paljon koiran kanssa luonnossa, muodostuu näiden retkien aikana merkillinen suhde koiran kanssa. Tarkkailemalla koiraa oppii tunnistamaan sen reaktioista mitä edessä on. Koirat vainuavat metsän eläimet ja vastaan tulevat ihmiset. Ne oppivat taukojen merkityksen ja eväiden syömisen nuotiolla. Olen myös huomannut, että koiran käyttäytyminen muuttuu kotioloista. Varsinkin Tiitu on tiiviimmin kanssani oudossa paikassa luonnossa, kuin vaikkapa pihamaalla.

589925.jpg
Tumpun riemua viikonlopun metsäretkellä.