Ihan oikeaa talvea pitelee. Se innoittikin ottamaan asiaksi koirien tossuttamisen.

Melkolailla hyvin nämä meidän karvakuonot pakkasen kanssa pärjäävät. Liikkuvat mielellään niissä keleissä, joissa nyt ylipäätään itsekin kohtuudella viitsii. Pakkasen merkit näkyvät ensin tassujen nostelemisena, minkä ymmärtäisin olevan merkki siitä, että niitä paleltaa. Muuta merkkiä kylmän vaikutuksesta koirista ei voi silmin havaita. Tai ainakaan niin kylmää ei ole ollut, että jotain merkkejä palelemisesta havaitsisi. Viime talvena ulkoiltiin kylmimillään -33 pakkasessa. Tassujen nosteleminen alkaa yleensä, kun pakkasta on parisenkymmentä asetetta. Liike vaikuttaa selvästi tähänkin. Hihnakävely ja pysähteleminen saa koirat reagoimaan herkemmin kuin jos ne saavat juoksennella vapaana.

Suurin haaste tossujen kanssa on niiden pysyminen jalassa. Hihnakävely tiellä ei ole vielä mikään ongelma. Lumipeitteen paksuus ja koiran juokseminen tuokin sitten jo ongelmia pysymisen kanssa. Tutustuin netin kautta aiheeseen ja löysin ihan mukavasti tietoa. Ja sitten tuumasta toimeen suunnittelemaan koirille rajummankin liikunnan mahdollistavat tossut. Pienen pähkäilyn jälkeen Anne ompeli ensimmäisen koetossun fleece-kankaasta. Ohje ja mitat otettiin tuolta alimmaisesta linkistä. Hieman sitä sovellettiin omien ajatusten mukaan ja sitten kokeilemaan. Kokeilun tuloksena huomattiin, että koko oli Tiitulle sopiva, mutta Tumpulle vähän liian iso.

Pienten viilausten jälkeen Anne sitten teki molemmille tytöille tossut. Eilen mittari näytti -20 asetetta, joten tossuille tuli tarvetta. Tehtiin koirien kanssa puolentoista tunnin lenkki tossujen testausmielessä. Varsin hyvin ne toimivat. Koirien ravatessa valjaissa traktorin polkemaa uraa pitkin tossut pysyivät paikallaan ilman korjaamista. Päästettyäni koirat vapaaksi ne riehuivat ja ryntäilivät hangessa pitkin peltoa. Tässä menossa tulikin jo sitten vähän ongelmaa. Lumi kerääntyy tossun suuhun ja koiran jalan lämpö sulattaa lumen, joka tietty sitten jäätyy kovassa pakkasessa. Etutassujen tossut myös vähän pyörähtivät jalassa. Muuten tossut pysyivät yllättäväkin hyvin moisessa menossa.

Muutamia kertoja jouduin etutassujen tossuja korjaamaan. Samalla kokeilin kuinka niiden pukeminen ja käsittely ylipäätään sujuu avokäsin pakkasessa. Ei suurempia ongelmia. Harjoitus tekee tässäkin mestarin ja sekä koirat, että itsekin oppii pukemisen salat. Itse koirien liikkumiseen ei tossuilla ole mitään merkitystä. Vaikka ne hieman nostelevatkin jalkojaan sisällä, niin ulos päästyään ne unohtavat koko tossut. Valjakkoharrastajathan taitavat tossutushomman parhaiten. Kannattaa kysäistä neuvoa, jos tuttavapiirissä on alan harrastajia.

Muutamia kuvia eiliseltä.

 

http://larek.pp.fi/Translations/Tossutus.htm

http://romppeet.blogspot.com/