Kävimme (Kaitsu ja Tumppu) tänään kahdestaan maastolenkillä. Asiat ovat vähitellen edenneet siihen malliin, että uskalsin päästää Tumpun juoksemaan metsässä vapaasti. Olimme kaukana kaikesta asutuksesta ja lenkkipoluista. Koko lenkin ajan kaikki sujui hienosti. Tumppu on kyllä erilainen matkakumppani, mitä Tiitu. Se juoksee välillä täysillä siis enemmän kuin 100 lasissa, mutta kuuntelee koko ajan mitä sille puhutaan ja pitää välimatkan muutamassa kymmenessä metrissä. Sen kanssa on todella mukava patikoida tämän päivän tapaisissa olosuhteissa. Tumppu jätti tänään hyvin läheltä lähteneet kurjet rauhaan, kun kielsin sitä. Rohkaisevaa, kun tietää Tumpun korostuneen saalisvietin.

Tumpun vapaana liikkumisessa on jännä piirre. Se saa omiin nimiinsä välillä ihan tolkuttomia hepuleita. Kuitenkin näistä hepuleista huolimatta se tuli tänäänkin lähes 100% luokse kutsuttaessa. Tuo lähes tulee siitä, kun ohitimme tutun soramontun, jossa on käyty uimassa. Hoksattuaan sen luoksetulo-käskyt kaikuivat turhaan. Tumppu päätti mennä uimaan ja meni myös. Käytyään kastautumassa se tuli kyllä sen jälkeen kiltisti luokse.

Jatkoimme sitten yhdessä uimapaikalle. Tumppu pääsi ensi kertaa uimaan vapaana ja kyllähän se uikin. Sen uinti on rentoa ja sujuvaa. Kun se on huomannut olevansa sinut veden kanssa, se vetelee nautiskellen hiljakseen pitkiä pätkiä. Uintityylikin on muuttunut. Nyt sen tassujen vedot ovat pitkiä ja rauhallisia ja se ohjailee tyylikkäästi hännällään kääntymistään. Se nauttii todellakin uimisesta ja tulee olemaan todella vaikeaa pitää sitä poissa vedestä.

747364.jpg

747360.jpg

747363.jpg

Sitten tuohon otsikkoon. Viikonloppuna Tumppu käyttäytyi vieraita (Henna, Wanda, Tarja, Marjo, Yukon ja Seita) kohtaan ihan mallikkaasti. Se ei aiheuttanut mitään yleistä kaaosta eikä rähjännyt kenellekään. Ainut episodi oli Wandan komentaminen. Tumppu on ollut pari viime päivää kuitenkin normaalia herkempi. Aiheuttiko uudet kokemukset, meillä käyneet koirat sille stressiä? Voisiko olla, että tuollaiset tilanteet herkistävät sen reaktioita? Eilen Tumppu nimittäin reagoi melko voimakkaasti tiellä vastaantulleeseen pystykorvaan, mitä se ei ole vähään aikaan tehnyt. Vai onko kyseessä tulossa oleva juoksu? Niin tai näin, uudet kokemukset tuntuvat vaikuttavan Tumpun käyttäytymiseen. Sen ärsyyntymisen kynnys näyttää selvästikin olevan matalampi aina jotain uutta ja jännittävää tapahduttua. Stressiäkö? Seuraillaan ja otetaan tästäkin opiksi.