Jopa on ollut mukava joulunaika. On levätty ja vietetty aikaa ulkoillen koirien kanssa. Säätkin ovat suosineet. Vaikka lunta ei olekaan paljoa, on talven riemuista silti saatu nauttia. Järvessämme on jo lähes 30cm jääpeite, eikä vettäkään enää ole ollut jäällä, joten sielläpä sitä on kelvannut päivittäin kirmailla. Hauskaa miten nopeasti koirat ehdollistuvat kotijärvelle menemisen tarkoittavan riehumista, leikkimistä ja ylipäätään kaikkea mukavaa.

Tuota mukavaa onkin voinut käyttää samalla koulutuksellisessa mielessä hyväksi. Koirien hallinta niiden ollessa yhdessä vapaana onkin parantunut mukavasti. Jäällä on vielä sattunut sopivasti muitakin liikkujia niin pilkkimiehiä, kuin muita ihmisiä koirineen. Nämä tilanteet on pyritty käyttämään kaikki hyödyksi. Tumppu on ollut näissä tilanteissa pitkässä narussa kaiken varalta.

Koirien keskinäinen leikkiminenkin on yhä muuttunut. Jatkuva takaa-ajoleikki on vähentynyt ja mukaan on tullut muitakin leikinmuotoja. Eritoten Tumppu muuttuu edelleen. Todella hienoa on myös kuinka hyvin koirat tulevat keskenään toimeen. Tässäpä muutamia kuvia.

2181074.jpg
Tiitu vaanii... Tumppua ja lelua.

2181088.jpg
Tumppu haluaa... kuinkas muuten Tiitun lelun. Se ovelasti muka vahingossa kieriskelee lähelle ja sitten yhtäkkiä nappaa lelusta kiinni.

2181119.jpg
Sitten vedetään ja kokeillaan kumman "pokka pitää".

Tapaninpäivänä käytiin patikoimassa Vattajan hietikoilla oikein eväsretkellä. Pidettiin koirat tarkoituksella koko pitkän päivän kiinni vyössä. Tätä on harjoiteltava selvästi enemmän. Koirat ovat saaneet olla maastolenkillä aika paljon vapaana ja yhdistävät sen tietty. Kun vielä oltiin paikassa, missä kesällä pääsee aina uimaan, tuotti melkoisia vaikeuksia kulkea vetämättä. Kaikkiaan kuitenkin mukava retkipäivä talvisessa maisemassa.

Muutamia kertoja on ehditty myös vetotreeneihin. Tuossa kotijärvellä homma teettäkin nyt vähän enemmän töitä, sillä paikkahan on kuten edellä kirjoitin se leikkimispaikka. Käytiin tänään aamusella ihailemassa aamuauringonnousua tuossa viereisellä Keiskinjärven jäällä. Olin suksilla molempien koirien kanssa. Homma sujui hienosti (paitsi, että unohdin kotiin jakajan, jolla molemmat koirat saa kiinni vetonaruun). Vedätin välillä molemmilla ja sitten vuorotellen toisella ja toisella koiralla, toisen ollessa aina vapaana. Tiitu vetää edelleen paljon innokkaamin kuin Tumppu, kun koirat ovat molemmat narussa. Hienosti Tumppukin vetää, kun Tiitu juoksee vapaana edessä :) ... Todella upea talvinen pakkasaamu ja  innokkaasti työskentelevät koirat. Kyllä kelpasi nauttia luonnosta.

2181219.jpg