Mua suututtaa.

Ja samalla tuskailen ymmärtämättömyyttäni.

Tumppu on ollut oma lukunsa koko sen ajan, mitä se meillä on viettänyt. Sen tullessa taloon oli Tiitu vain puolivuotias keskenkasvuinen kakara. Pohdimme niin perusteellisesti kuin vain olla ja voi Tumpun meille tuloa. Siltikin yksi merkittävä asia jäi liian vähälle huomiolle. Mitä Tumpun tulo laumaan omine persoonallisine ominaisuuksineen tulisi vaikuttamaan Tiituun?

Olemme selvinneet hienosti. Todella suuri osa tästä lankeaa mielestäni Tiitulle - sen avoimelle ja itsevarmalle luonteelle (perimälle (?) ja pentuajan kokemuksille). On varsin paljon asioita, joita olemme joutuneet tekemään ottamalla huomioon Tumppu. Se ei voi olla näkymättä Tiitussa. En tarkoita, että se näkyisi siinä vain negatiivisesti, vaan kokonaisuutena.

Ihan viime aikoina olemme joutuneet koirien kanssa tilanteisiin, joita ei toivoisi - viimeksi eilen. Kylätielle hyökkäsi pihan jo ohitettuamme siellä irti ollut koira. Tilanne oli kaaottinen. Näissä tilanteissa on tähän mennessä riittänyt, kun hallitsee Tumpun. Tiitu on yleensä käyttäytynyt itsevarman oloisesti - toki haukkumalla sattanut ilmaista mielipiteensä räkyttäjälle. Nyt se hetken aikaa sivusta seurattuaan yhtyi Tumpun kanssa tunkeilijan häätämiseen. Silloin minua vietiin jäisellä kylätiellä ja löysin itseni mahaltani ojasta keskeltä ärisevien koirien sekamelskaa. Talon alle kouluikäinen pikkupoika tuli tästä kaaoksesta hakemaan pihalta tullutta koiraa pois. Kuin ihmeenkaupalla ja todella hyvällä tuurilla selvittiin ilman vahinkoja. Jos en olisi saanut koira hallintaan, ne olisivat ihan hyvin voineet repiä kappaleiksi niin se hyökkäävän koiran kuin sen pikkupojankin.

No. Syyhän on tietenkin pihalla näiden idioottien irti pitämä koira. Ihan samoin se, että se voi ilman aikuisten valvontaa olla alle kouluikäisen kanssa kahdestaan pihassa. En lainkaan puolustele koiriemme käyttäytymistä uhka mikä uhka. Jos toinen hyökkää takaapäin kiinni, herää se puolustustarve vähemmästäkin. Saati sitten Tumpulle. Harmittelen, ettei minulla ole kykyä hallita koiria tuollaisessa tilanteessa. Suututtaa.

Yksin ollessaan Tiitu ei koskaan ole osoittanut tarvetta rähinöintiin. Se on avoin ja itsevarma tai tekeytyy pieneksi. Kuitenkin sillä riittää keinoja ratkaista kohtaaminen tavalla tai toisella illman konfliktia. Kyse lienee signaaleista ja niiden ymmärtämisestä. Nyt kuitenkin näyttää pahasti siltä, että Tumpun käyttäytyminen on siirtymässä Tiituun. Se nostelee niskakarvojaan vastaantuleville koirille. Ihan selvästi opittua. Eivätkä nämä harmittavat eilisen tapaiset tilanteet ainakaan yhtään edesauta.