Esittelemme tässä joitakin esimerkkejä hierontaotteista kuvien kera. Pieni vinkki vielä: koira kannattaa käyttää tarpeillaan ennen hieronnan aloittamista tai ainakin heti sen jälkeen, sillä hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa ja usein koiralla on hätä hieronnan jälkeen. Varsinkin vatsanalueen hierontaa ennen olisi hyvä olla ruokailusta aikaa joitakin tunteja.

Kuvat ja liikkeet on satunnaisessa järjestyksessä, eikä koiraa tarvitse juuri tässä järjestyksessä suinkaan hieroa. Hyvä olisi kuitenkin edetä loogisesti järjestyksessä aina seuraavaan viereiseen lihasryhmään, eikä poukkoilla edes takaisin.

Ei ole mitenkään helppoa lyhyesti ja kattavasti kertoa tästäkään asiasta. Nämä kuvat ovat vain esimerkkejä, jotka toivottavasti rohkaisisivat koiranomistajia itsekin huolehtimaan koirien hyvinvoinnista. Kotihieronta on myös omistajalle mieluista ja antoisaa puuhaa oppia tuntemaan paremmin lemmikkinsä. Säännöllisesti tehty lihasten ravistelu, hieronta tai pelkkä "hiplailu" kertoo missä kunnossa lihaksisto on. Opit pian tuntemaan lihaskireydet ja saatat huomata koiran aristavan joitain kohtaa. Myös palaute siitä, että kaikki on kunnossa kertoo omistajalle paljon.

NISKAN JA KAULAN ALUE

Tämän alueen lihaksia voi hieroa koiran ollessa makuulla, istumassa tai seisomassa. Tärkeää on kuitenkin, että koira olisi mahdollisimman rentona eikä jännitä tilannetta. Koiran tottuessa hierontaan se usein ns. "lähtee mukaan" ja jopa itse tehostaa hieronnan vaikutusta.

229445.jpg

Niskan lihakset lähtevät kallonpohjasta, joten ote lähtee koiran korvien takaa. Liike jatkuu pitkittäissuunnassa korvista säkää kohti. Kuvassa hierontaote peukalolla. Se on "terävämpi" ja paine kohdistuu pienemmälle alueelle. Ote on myös herkempi tuntemaan mahdollisia lihaskireyksiä. Sopii ns. "täsmähoitoon".

229460.jpg

229468.jpg

Yläkuvissa niskan alueen käsittelyä sormilla, kämmenellä ja peukalolla. Liike alkaa peukalolla poskesta ja yhtä aikaa sormilla niskasta. Liikkeen suunta on peukalolla korvan alta kohti niskaa jatkuen lopuun kuten edellä säkää kohti. Toisella kädellä on hyvä tukea koiran päätä, ettei sen tarvitse itse jännittää niskaa. Näin koira voi olla mahdollisimman rentona.

229469.jpg

229473.jpg

229471.jpg

Kolme yllä olevaa kuvaa on esimerkki niskan käsittelystä molemmin käsin. Liike alkaa heti korvien takaa jatkuen pitkittäissuunnassa säkää kohti. Alimmasessa kuvassa on liike jatkunut jo selkälihaksiin saakka, joita voidaan hyvin hieroa samalla jatkamalla liikettä pidemmällä häntää kohti.

229483.jpg

Poskilihasten hierontaa. Peukalolla ja kämmenellä liutetaan suupielestä karvan suuntaisesti kohti niskaa.

229485.jpg

Kaulan lihaksiston käsittelyä. Liike lähtee alaleuan alta jatkuen kohti olkaniveltä. Kaulan alue on koiralla herkkäalue, mikä on huomioitava hierottaessa. Tällä alueella on paljon verisuonia, henki- ja kurkkutorvi. On huolehdittava, että paine kohdistuu varmasti lihakseen.

 

RINTALIHAKSET

229519.jpg

Rintalihasten hieronta onnistuu esimerkiksi koiran istuessa. Liike lähtee olkanivelen korkeudelta jatkuen etujalkojen välistä vatsaa kohti. Tärkeää on huomata, että paine kohdistuu ensisijaisesti lihaksiin. Kuvassa peukalon ja sormien kohdalle. Keskeltä rintalastaa hierottessa on käytettävä koko kämmenen leveyttä ja varottava painamasta liian kovaa.

 

LAPA JA ETUJALKA

Lavan seudun hieronta onnistuu helpoiten koiran maatessa rentona kyljellään.

229539.jpg

229540.jpg

229541.jpg

Kuvasarja lavan alueen käsittelystä. Lapaluun keskellä kulkee harjanne (selkärangasta etujalkaa kohti). Älä hiero lihasta voimakkaasti harjannetta vasten. Liike lähtee selkärangan vierestä läheltä säkää jatkuen kohti kyynärtä.

229557.jpg

Etujalan hierontaote on oltava voimaltaan selvästi kevyempi, koska luusto on niin pinnassa. Voimakaasti hierottaessa lihas voi hiertyä luuta vasten, mikä saattaa tuntua koirasta epämiellyttävälle. Liike lähtee kyynärnivelestä jatkuen alaspäin aina varpaisiin asti.

SELKÄ JA KYLKI

229572.jpg

Edellä oli jo kuva selkälihasten hieromisesta koiran istuessa. Tässä esimerkkikuva koiran maatessa kyljellään. Selkälihakset kulkevat symmetrisesti rangan molemmin puolin. Ne voidaan hieroa joko samaa aikaa peukalo-sormiotteella tai kumpikin puoli erikseen. Liike lähtee lavan yläpuolelta jatkuen häntään saakka.

229574.jpg

229577.jpg

Kuvassa selkä- ja kylkilihasten hierontaa lihaksen poikkisuuntaan. Liike lähtee aivan selkärangan vierestä jatkuen kohti kylkeä. Näin edetään koko selkä läpi niskasta häntään saakka.

 

VATSA

229578.jpg

Vatsalihasten hieronta voidaan tehdä esimerkiksi jatkamalla kylkien kohdalta liikettä pidemmälle kohti vatsaa. Näin käsitellään kohdistetusti vinot- ja poikittainen vatsalihas. On syytä huomata, että vatsanalueen hieronnassa liike kulkee suolen suuntaisesti (peppua kohti).

229581.jpg

Kuvassa suorien vatsalihasten käsittelyä. Liike lähtee rintalastan ruston takaa jatkuen takapäätä kohti. Vatsan seutu on eläimille herkkää aluetta, mikä on syytä huomioida myös hieroessa.

TAKAJALKA

229621.jpg

Taka- ja etureisilihakset voidaan käsitellä samalla kertaa kuten kuvassa. Liike lähtee läheltä lannerankaa ja kulkee kohti kinnertä.  Sisäreisilihakset voidaan käsitellä samaan tapaan. Lihashuolto-osiossa on esimerkkikuva siitä.

229623.jpg

Kuvassa varpaiden käsittelyä. Kuten etujalan kohdalla mainittiin, on varpaita käsiteltäessä käytettävä selvästi vähemmän voimaa ja kevyempiä otteita, kuin isojen lihaksia (esim reisi) hierottaessa.