Onpa tosi mukava kirjoittaa hyviä uutisia. Siis, no varmaankin nämä seuraavat "uutiset" eivät välttämättä joistain lukijoista kuulosta lainkaan ihmeelliseltä. Muistutan kuitenkin mistä meillä on lähdetty liikkeelle ja mitä kaikkea on koirien kanssa sattunut. Koirat ovat karanneet umpimetsästä, sisältä ulko-ovesta jne. omille teilleen ja aiheuttaneet ongelmia. Ne ovat uineet järven yli (siis satoja metrejä) ja pahimpana Tumpun puremistapaus.

Olin jo päättänyt, ettei koskaan tule sellaista tilannetta, että uskaltaisin nämä kaksi päästää yhdessä vapaaksi. Kun kerran varmuutta niiden hallitsemisesta ei ole, paras aina varautua pahimpaan. Vaikkapa siihen, että koirat lähtevät yhdessä ajamaan riistaa, eikä niiden käskyttäminen silloin onnistu. Elina kirjoitti myös tästä saalistamisesta Ringon blogissa. Jotenkin tuntuu, että tämä riistan perään lähteminen on kovin herkässä näillä valkoisilla.

Päätökseni alkoi vähitellen murentua. Meni siihen yli vuosi. Kerta toisensa jälkeen maastossa kulkemista ja luottamuksen hankkimista koirien käyttäytymisestä. Lukuisia ovat ne kerrat, jolloin koirat ovat olleet maastossa ja jäällä siten, että aina toinen (yleensä Tumppu kaiken varalta) on ollut pitkässä liinassa kiinni. Luoksetuloja ja yhdessä kulkemista on treenattu. Tämä kevät ja alkukesä on ollut tehotreeniä ja se on tuottanut tulosta.

Olen mennyt maastoon, joka on riittävän kaukan teistä ym. vaaroista, ja jossa on tarpeeksi näkyvyyttä (hakkuuaukio tai harva kangasmetsä). Olemme kulkeneet maaston ensin useaan kertaan ristiin rastiin, että varmasti kaikki riistanhajut ja mahdollisesti alueella olevat jänikset tai metsälinnut on lähteneet muualle. Sitten ensin Tiitu vapaaksi ja Tumppu kiinni pitkään liinaan. Tolkuton määrä luoksetuloja ja suunnan vaihtoja ja koiria en ole päästänyt missään vaiheessa itsestäni kauaksi. Näitä treenejä on tehty lukuisia ja taas lukuisia.

Todella hyvillä mielin voin kertoa, että tänään olessamme maastolenkillä molemmat koirat olivat vapaana lähes koko lenkin. Matkanteko sujui hienosti ja tottelevaisuus oli 100'%. Koirat leikkivät keskenään kuumenematta siitäkään liikaa. Muutama linnun lentoonlähteminen läheltä sujui sekin ilman takaa-ajoa. Vähänkö tuntui hienolta. Luottamus koiriin on palautumassa pienin, mutta todella pienin askelin. Koko ajan on edelleen oltava äärimmäisen tarkkana niiden elekielen kanssa, että ehtii käskyttää ajoissa. Tässäpä muutamia kuvia tältä päivältä.

1670961.jpg

1670974.jpg

1670980.jpg
Tumppu hymyilee.

Ai niin. Meidän valkoinen karvapallo täyttää tänään 2v. Tältä tuo karvapallo näyttää tänään.

1671002.jpg
Tiitu 2v.

1671006.jpg
Tiitu 2v.