Hyvää ja kaikinpuolin riemukasta alkanutta vuotta!

Tutkin päivänä muutaman mitä kaikkea Suuren Tarhan blogista löytyykään. Onhan tämä mukava tapa pitää päiväkirjaa arjen ja joskus juhlankin sattumuksista. Huomasin pientä laiskuutta havaittavissa joidenkin osioiden päivityksissä. Yritetäänpä ryhdistäytyä. Lisäilinkin tuloksia sivuille näyttelypäivinä otetut (poseeraus)kuvat arvostelujen alle. Samoin lisäilin tietoja kasvu ja kehitys sivuille.

Siitäpä tulikin mieleen miten nopeasti sitä oma silmä tottuu koiran ulkonäköön. Tiitun paino pääsi jotenkin huomaamatta nousemaan viime keväänä reippaasti yli 35 kilon! Tiitulla muutenkin paino nousee juoksujen yhteydessä. Keväällä tuli jotenkin laiskasti vielä liikuttua jäätikköisten kelien vuoksi, ja kun ruokahalua ei neidiltä todellakaan puutu oli lopputulos odotettu. Me ollaan kyllä pidetty kirjaa ihan kiitettävästi koirien painoista. Molemmat koirat punnitaan noin parin viikon välein ja tulokset kirjataan päiväkirjaan ylös.

Nyt kun lisäilin Tiitun terveys- ja kasvutietoja sivuille kuvien kera huomasi kuinka lahjomaton kamera on. Katsokaapa itse. Tiitun painon pudotuksen huomaa lihasten esiin tulona 30.9. otetussa kuvassa. No onhan toki 4 kiloa melkoinen painon pudotus. Koirien tietoja kannattaa ehdottomasi seurata ja kirjata ylös. Yhtälailla myös kuvia. Kuvien vertailulla voi huomata yllättäviä muutoksia koirissa, juuri sellaisia mitä ei silmä havaitse.

Tässäpä yksi hyvä esimerkki. Kuvailin jäällä koirien liikkumista ihan vaan summittaisesti. Yksi kuva olikin sellainen mitä hain. Tumpun ravista ottamassani kuvassa näkyy jalkojen liikeradat pysähtyneenä. Tätä ei silmä voi havaita.

2199716.jpg

Kuvassa Tumppu ravaa omaehtoisesti vapaana jäällä. Jalkojen liikeradat ovat pitkät ja tehokkaat. Askel on matala, maatavoittava ja taloudellinen. Sen selkälinja pysyy lähes paikallaan. Vaikka Tiitukin ravaa puhtaasti, ei sen askellus ole Tumpun veroista. Koirat ovat yksilöitä liikkumisessaan, mutta jokaisen koiran liikkeisiin voi vaikuttaa. Joko positiivisesti tai sitten negatiivisesti. Kuvaaminen on oivallinen apuväline tarkkailla koiran liikkumista. Etenkin videolle otetuista pätkistä voi helposti seurata liikkumisessa tapahtuvia muutoksia. Esimerkiksi helppoa todeta ravaako koira vapaana puhtaasti, mutta sen askelmitta lyhenee sitä taluttimessa juoksutettaessa näyttelyn tapaan. Jos näin on, lienee kyseessä opittu tapa, eikä välttämättä koiran fysiikkaan liitttyvä ongelma.

Meillä koirat ovat nyt hyvässä kunnossa. Tiitu ei ihan parhaassa "kilpailukunnossa", mutta todella hyvässä. Eilen olin niiden kanssa vedättämässä jäällä, metsäautoteitäpitkin ja maastossakin. Itse olin suksilla ja molemmat koirat vierekkäin valjaissa. Matkaa tuli n 12km. Edettiin suurimman osan matkasta todella ripeästi laukaten kilpailunomaisesti. Tiitu veti 100% koko matkan. Tumpun takia pidimme muutamia tosi lyhyitä taukoja. Sen työmotivaatio pysyikin näin selvästi paremmin, vaikkakin paljon se juoksi mm. nousuissa Tiitun rinnalla naru löysällä.