Päästiin sitten varasijalta yhdeksän yllättäen Pietarsaareen luonnetestiin Tiitun kanssa. Käytiin eilen jo vähän vakoilemassa mitä testissä tapahtuu. Suosittelen kaikille, joita testitilanne vähänkin jännittää. Kaikkiaan testissä oli mukava ja leppoisa ilmapiiri, eikä sitä todellakaan tarvitse kenekään jännittää.

Luonnetesti tuntuu saaneen hyvin monenlaisen arvon koiraharrastajien mielissä. Osa pitää testiä turhana tai jostain muusta syystä sitä välttelee. Osalle taas kokonaispisteiden perusteella koira saa leiman loppuiäkseen, positiivisen tai negatiivisen. Itse ajattelen, ettei luonnetestitulos kerro, muuta kuin tuomareiden arvion sen hetken tapahtumista. Heti on mainittava, että Tiitun testissä oma käsitykseni tuomareiden antamista arvioista menee kyllä yksiin. Koira on hyvin paljon juuri sellainen, mitä testi kertoo.

Monenlaista puhetta on myös siitä, milloin koira olisi "valmis" testattavaksi. Pitääkö koiralla olla "riittävästi" ikää, kokemuksia jne jne? Valkkareista on sanottu, että ne kehittyvät myöhään. Jos haluaa hakea testistä parempia pisteitä, voi odottaminen hieman olla paikallaan. Olen kuullut myös sellaisen kommentin, että voiko koira olla valmis jatkamaan sukuaan nuorena, vaikkei sen luonne olisi valmis testattavaksi luonnetestissä. Niin tai näin. Olennaista on kuitenkin, että koiria luonnetestataan. Vain siten voimme saada arvokasta tilastotietoa rodusta.

No, miten testi sitten meni. Tiitu sai kokonaispisteet +76 ja laukausvarma eli hyväksytty. Osa-aluepisteet kertovat varsin hyvin millainen koira on: toimintakyky -1 pieni, terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua, puolustushalu +1 pieni, taisteluhalu -2 riittämätön, hermorakenne +1 hieman rauhaton, tempperamentti +3 vilkas, kovuus -2 pehmeä, luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin.

Tuomareiden (Pekka Orava ja Pasi Halme) ensimmäinen kommentti oli, että koira on pehmeä ja vielä nuori (2v 2kk). Pehmeys vaikuttaa muihinkin osa-alueisiin ja vie niiden pisteitä alemmas. Erityisesti se tulee esiin toimintakyvyssä ja puolustushalussa. Tuomarit arvioivat myös nuoren iän vaikuttavan puolustushaluun itsevarmuuden kautta. Tiitu tiesi mitä pitäisi tehdä, mutta sen itsevarmuuden puute ei riitä tilanteen hanskaamiseen pidemmälle. Uhkan lisääntyessä Tiitu on sitä mieltä, että mamma saa hoitaa tän homman tästä eteenpäin :) Toki Tiitun tietynlainen pehmeys on tullut esiin myös ihan kotioloissa. Vaikka kokonaispisteet ovat nippa nappa hyväksyt, tuli testissä paljon hyvää. Tiitu on yhteiskuntakelpoinen koira se on vilkas, luoksepäästävä ja avoin - ei agressiivinen ja laukausvarma. Nämä ovat mielestäni tärkeitä ominaisuuksia normaali arkea elettäessä.

Ainut mikä jäi ihmetyttämään oli taisteluhalun puute. Normaalisti Tiitu on todella innokas leikkimään. Nyt testissä sitä kiinnosti kaikki muu ympärillä tapahtuva enemmän. Erityisesti maassa olevat hajut ja hevosenpaskat. Vaikea arvioida kiinnostiko sitä hajut todella vai oliko osansa sijaistoiminnoilla. Se ei ollut todellakaan mitenkään oma itsensä siinä.

Testiin saattoi vaikuttaa myös minun mukana oleminen. Tuulen painaessa hajut suoraan selkäni takaa testialueelle kääntyi Tiitu useampaan otteeseen kuikuilemaan missä olen. Voiskos saada vähän apuja tai eihän toi "iskä" nyt vaan karkaa tyyliin :) Tuomari totesi, että hyvin tyypillistä käyttäytymistä paimenkoiralta. Mukava ja mielenkiintoinen päivä. Tuolta oikeasta palkista löytyy videot testistä.